<$BlogRSDUrl$>

søndag, november 09, 2008

Danskhed...

I Danmark skal personer som ønsker indfødsret fra 2005 bestå en prøve. Den såkaldte "indfødsretsprøve" - lovgrundlaget er her. Tre paragraffer af tvivlsom karakter, som sender et helt klart signal til omverdenen om det degenererede samfund vi er blevet.

Formålet med prøven klinger godt med nogles nationale retfærdighedsbegreb: Vi har et fedt land, og folk skal EDDERMAGEME gøre sig fortjent til at bo i det. Som en logisk forlængelse af Kulturkanonen, skal de fremmede lære hvad det vil sige at være "dansk" og hvad det "danske" står for - om så de skal kvæles i frikadeller og snaps. Egentlig burde en uhyrlighed som "indfødsretsprøven" kva de "danske" værdier de fleste tilskriver sig få folk op af stolene, ud på barrikaderne og gang i guillotinerne. Men revolutionen udebliver... (og selv orker jeg ærligt talt ikke sådan noget demo halløj lige nu - det regner og er koldt).

Når studerende underkastes en prøve i skolen/gymnasiet/universitetet er det for at undersøge om den studerende har formået at sætte sig ind i et givent pensum. Der gives undervisning, lektier, terminsprøver, årskarakter - og endelig en eksamen. Det er noget som kan (skal kunne) tillæres og den flittige studerende kan ideelt indkassere en karakter svarende til indsatsen. Det forventes ikke, at man kan tage eksamen uden forberedelse, - ellers ville der jo ikke være nogen idé i undervisningsforløbet! Borgere som ønsker dansk indfødsret har siden 2003 skullet undervises i dansk sprog og kultur- og samfundsforhold. Nu skal det så testes om undervisningen har hængt ved.

Men er det at være dansk noget som kan læres???

Hvis ja, - er det så ikke nogle ret spinkle værdier vi tilskriver os selv? Hvis man blot kan læse ti bøger - og vupti er man dansk - er vi så noget særligt?

Ok - nogle ting er måske meget fornuftigt at vide, f.eks. hvordan retssamfundet er skruet sammen og hvilke rettigheder man nyder som dansk statsborger. Fornuftigt - men ikke et absolut krav for at begå sig. Og encitamentet for at tillære sig disse fakta er indlysende i den "studerendes" interesse, men absolut ingen katastrofe ikke at kende dem. Mange danskere kender dem ikke. Undervisning i disse borgerrettigheder burde være et tilbud til alle, men i Danmark har man - som i mange andre landet - ret til at være dum (dog ikke ret til at være dum overfor loven).

Men for såvidt det danske værdigrundlag angår, ville jeg umiddelbart forvente en sådan indfødsretsprøve af nationer, som har meget lidt selvforståelse. "What is the name of our great honorable leader Khutala M'basa's wife?" Nye nationer som ønsker at skabe et værdigrundlag - opfinde en historie og skabe en identitet, gerne i billedet af den siddende junta.

Hvis det danske værdigrundlag kan spores ud fra indfødsretsprøven, så er vi som nation godt nok stødt på grund.

- Hvordan fejres sankthansaften den 23. juni?
Yes sir - en hedensk fest! Vi fyrer op under en heks og sender hende retur til Bloksbjerg! Visa udløbet - puff!

- I hvilken by blev H. C. Andersen født?
Irrellevant for alle andre end fynboer

- Hvornår levede den danske filosof Søren Kierkegaard?
De færreste danskere kan nævne blot ét af SK's værker

- Danmarkshistoriens bedst kendte billedhugger levede fra 1770 til 1844, og i København blev der bygget et museum til hans skulpturer. Hvad hed han?
Det er ligegyldigt. Thorvaldsen kan i dag ikke få manges pis i kog.

- Var Asger Jorn:
A: Opdagelsesrejsende
B: Videnskabsmand
C: Kunstmaler
... Eller konstant påvirket og lagt for had af stort set alle andre end kultureliten?

- Hvem var én af hovedmændene bag Dogme 95-manifestet, der skabte stor
international opmærksomhed omkring dansk film?
... og ville han se med milde øjne på at blive brugt i en indfødsretsprøve?

- Hvornår vandt Danmark EM i fodbold?
... og beskriv på tekstlinjen hvorfor dette er specielt vigtigt for danskeres selvforståelse. Forklar ordet "Huttelihut" og dets betydning for det danske sprog. Hvem scorede de to mål i finalen mod Tyskland? Hvem var på daværende tidspunkt sponsor for det danske landshold? I hvilken by i Sverige fandt finalen sted, og hvordan var de meterologiske forhold under finalen - beskriv hvad et eventuelt lavtryk over Azorerne ville have betydet.

- Hvornår vandt det danske kvindelandshold VM i håndbold?
Mig ike fostå den vichtighed af denne spøgsmål!

- Den danske arkitekt Jørn Utzon er kendt for at have tegnet:
A: Den Sorte Diamant, København
B: Operahuset i Sydney, Australien
C: Guggenheim-museet i Bilbao, Spanien
Og udover operahuset, er Jørn Utzon særlig kendt for...?

- Hvad var navnet på den biskop, som regnes for Københavns grundlægger?
Sjovt som sådan en prøve kan være forkert!

- Hvilket år blev stavnsbåndet, der blandt andet forhindrede fæstebønder i at flytte fra deres hjemegn, ophævet?
... og i hvilket år blev det med flex-lånets indførelse genindført

- Hvilken begivenhed fandt sted i Danmark i marts 1848?
Det første skrabelod blev solgt i en tyrkisk kiosk?

Der er mange flere eksempler på åndssvage spørgsmål. Er det virkelig nødvendigt at kende danske designere, ligegyldige datoer for grundlov, hvordan Danmark hænger sammen med EU osv. for at være et velfungerende individ i det danske samfund? Er det virkelig nødvendigt at spilde folks tid?

Vigtigst af alt... Er det specielt dansk at hævde sin kultur på denne måde?

Comments:
ligt at der åbnebart kun er én måde at være danks på...
Jeg vil da hlet være fri for at være dansk på Pia K. måde for eksempel!! For slet ikke at tale om de mange andre idioter der render rundt og er ååh så danske men undskyld mig bare er en flok racister.

Derfor står jeg ved at der er uendeligt amnge måder at være dansk på, med uendeligt mange forskellige former for viden der hver især i vigtige for den enkelte og snadsynligvist for det såkaldte samfund.
 
Send en kommentarArhremmm!!!
Al information på denne side bør betragtes som uvederstyggeligt uvederhæftig, usammenhængende og evt. usand, og er ikke et udtryk for nogen form for intelligent tankevirksomhed. Så er der ikke sagt for meget! Men heller ikke for lidt! En primærkilde for nære bekendtskaber og andre sære væsener... Og så er den gratis.
Hvis der er tekst på denne side, som du finder anstødende/fornærmende/copyright-forstyrrende, hvis du mener dig udsat for et uberettiget personangreb eller på anden måde har fået anledning til at sende en e-mæjl, så skriv til Le Thor


Bunden er noget!!!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?