<$BlogRSDUrl$>

torsdag, maj 26, 2005


Erfaringer med LeMacDuThor v. 1.0.0

Har nu pillet lidt ved Le Mac og har fundet frem til, at det er en rigtig rigtig god maskine. Om den er bedre end en pc? Det er ihvertfald noget andet. Brugerfladen er delikat, men hvis man vil pille ved mere avancerede detaljer, skal man "om bag facaden" og køre kommandoerne enten ved specialprogrammer eller fra unix-skallen.

Den glimrer ved en masse små finesser, f.eks:

- Det er muligt at vælge at lukke computeren, så den ved næste opstart ikke booter op, men til gengæld fungerer som ekstern harddisk. Først ved 2. tryk på tænd-knappen vågner den som almindelig computer.

- Ved tryk på F9 fås en hurtig oversigt over de åbne programmer. På skærmen (ikke i en liste). Her kan man hurtigt identificere det program, man lige skal have fat i - istedet for at alt-tabulere sig igennem dem. Dette er dog nok mest et problem når man har mange åbne programmer.

De almindelige gøremål er ligetil. F.eks. har jeg leget lidt med at hente film ind fra videokamera, redigere og komprimere til divX. Ingen problemer... Det lader sig gøre ved standard software, som er præinstalleret - uden installation af drivere osv. Kamera i firewire og afsted det går. Forleden blev jeg gjort opmærksom på sourceforge projektet Fink, som går ud på at overføre UNIX open source software til Mac OS X. Det skal også nok blive spændende.

Vil dog godt dele et par irritationsmomenter:

- Har købt mac tastatur og mus. Musen har een knap (1 !!!). Ingen scroll-hjul eller højreklik. Man kan dog sætte en hvilken som helst USB mus og tastatur til, så skulle den være løst. Mac tastaturets @ sidder i højre side (ved siden af return-knappen) så det skal man lige vænne sig til). Det er også en lille-bitte smule mindre, så det dkal man ogdp vlmme suig til. Men lækkert ser det ud.

- Har endnu ikke fundet ud af hvor man ændrer på hvilket program der skal åbne en bestemt filtype. Har installeret OpenOffice og vil gerne have åbne .doc-dokumenter i dette program, men de åbnes automatisk i en demo-version af Office, som udløber om 20 dage. Om ikke andet, så løser det sikkert sig selv om 20 dage...

- Apples standard film-fremviser, Quick Time er kun inkluderet i en degraderet udgave. Hvis man f.eks. vil se en .mov-film i fuldskærm, skal man købe programmet. Sådan noget burde være standard. Rygterne vil vide at man kan finde et serial på nettet.

- Den åh-så-fantastiske og lovpriste "Finder" er direkte h-j-æ-l-p-e-l-ø-s... Jeg hentede nogle filer fra nettet (freepascal) og vidste at ordet "free" indgik. I Finderen søgte jeg efter "Free", men den kom op med de underligste ting. Dette skyldes til dels, at man fra brugerinterfacet ikke har direkte adgang til nogle directories (de skjules for brugeren) - men lidt fiflen i unix-skallen, og vupti (kommandoen find -name "*free*")

- Det åh-så-fantastiske og lovpriste iTunes musik-program... Når man trækker sine filer fra finderen over i "library" kopieres de rent fysisk fra et sted på harddisken til iTunes musik-bibliotek. Denne lille fantastiske feature kan heldigvis slås fra. Men HVORFOR!!???

- Det åh-så-fantastiske og igennem flere generationer ih-så-lovpriste bruger-interface... Som standard er tabulator-funktionen ved dialog-bokse slået fra. Dvs. at man ved en "OK / Annullér" boks med højre hånd skal have fat i musen og (på dens ene knap) trykke på "annullér"... Aktivering af tabulering er gemt godt i kontrolpanelet. Til gengæld er dialogboksen så delikat at man næsten får lyst til at stikke hånden gennem skærmen, gribe fat i den og sutte på den som et bolche.

Så konklusionen hidtil er, at selv om Mac'en i og for sig er en omnipotent MF'er, så lider den lidt under at hovedbrugergruppen er designere, arkitekter og andre laverestående individer uden forståelse for genvejstasters lyksageligheder. Men når alt kommer til alt, så er det kun mindre ting, og med formålet for øje - den blev indkøbt til at være en støjsvag internet-maskine - så er det en fantastisk anskaffelse. Også prisen tagt i betragtning.


Comments:
Mac er noget lort!
 
Send en kommentarArhremmm!!!
Al information på denne side bør betragtes som uvederstyggeligt uvederhæftig, usammenhængende og evt. usand, og er ikke et udtryk for nogen form for intelligent tankevirksomhed. Så er der ikke sagt for meget! Men heller ikke for lidt! En primærkilde for nære bekendtskaber og andre sære væsener... Og så er den gratis.
Hvis der er tekst på denne side, som du finder anstødende/fornærmende/copyright-forstyrrende, hvis du mener dig udsat for et uberettiget personangreb eller på anden måde har fået anledning til at sende en e-mæjl, så skriv til Le Thor


Bunden er noget!!!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?