<$BlogRSDUrl$>

søndag, marts 27, 2005


Ubrugelig statistik...

Når man ser fodbold, sker det ofte at kommentatoren hiver et par statistiske fakta ud af ærmet, f.eks.

- Italien og Tyskland har mødt hinanden X gange før, hvor Italien har vundet Y gange Tyskland kun Z og de har spillet Æ uafgjorte kampe.


(eller omvendt). Og så følges det som regel op med et:

- Så der er lagt i ovnen til en rigtig spændende kamp.

Sådan noget bodega-statistik siger intet om de to hold som er udtaget på dagen. Tyskland og Italien har mødt hinanden i fodboldkampe lige så længe fodbold har eksisteret. Og ikke ret mange af de spillere som var med i f.eks. 1948 spiller fodbold på topplan længere... Så fordums storhed siger ikke særligt meget om nutids ditto (ret beset virker det lige så tåbeligt, som hvis man postulerede, at Danmark skulle have 1/12 chance for at vinde EM, fordi vi har vundet et af de i alt 12 afholdte mesterskaber - eller at Sverige har en større chance fordi det må være deres tur, da de ikke har vundet endnu).

Ok, her et lige-så-langt-ude tankeeksperiment (udtænkt efter ca. en flaske rødvin)...

Antag at der findes korrelation mellem indbyggertal og sportsresultater. Vil det så være muligt at finde et lands indbyggertal på baggrund af f.eks. fodboldresultater? Og omvendt, hvis man kender to landes indbyggertal - vil det så være muligt at "tippe" resultatet? Hypotesen er, at der imellem nationer er den samme procentdel som dyrker fodbold og dermed procentvis lige stort talentmateriale. Flere indbyggere vil i teorien betyde flere dygtige fodboldspillere.

Danmark har 5 mio indbyggere, Sverige 8. Så vi burde faktisk kun vinde i underkanten af 40% af de interne opgør. Jeg har ikke kunnet finde den slags statistik på nettet - og det er mig egentlig en gåde hvor sportsjournalister finder den slags irrellevante oplysninger. Men såvidt jeg erindrer, har vi i Danmark en glorværdig tradition for at få læstelige tæsk af svenskerne. Så der er måske noget om snakken...

Konsekvensen af ovenstående er vidtrækkende. Hvem gider spille fodbold i fremtiden, når det er givet på forhånd, at VM-finalen vil stå mellem Indien og Kina?


Comments: Send en kommentarArhremmm!!!
Al information på denne side bør betragtes som uvederstyggeligt uvederhæftig, usammenhængende og evt. usand, og er ikke et udtryk for nogen form for intelligent tankevirksomhed. Så er der ikke sagt for meget! Men heller ikke for lidt! En primærkilde for nære bekendtskaber og andre sære væsener... Og så er den gratis.
Hvis der er tekst på denne side, som du finder anstødende/fornærmende/copyright-forstyrrende, hvis du mener dig udsat for et uberettiget personangreb eller på anden måde har fået anledning til at sende en e-mæjl, så skriv til Le Thor


Bunden er noget!!!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?