<$BlogRSDUrl$>

onsdag, februar 09, 2005Origin of species....

Tirsdagscauseri - potpourri over nationalisme

Nationalisme er en sjov størrelse... Man hører tit om hvor "ting kommer fra". Der er f.eks. stor lokal stolthed over at have huset en berømthed. Og hvorfor så det??? H.C. Andersen var dansker, men udover at jeg har læst nogle af hans eventyr, og har set hans fødehjem, har jeg intet til fælles med manden... For tiden udnævner Frede&Mary HCA ambassadører over hele verden for at udbrede kendskabet til HCA! Det er åbenbart meget vigtigt for Danmark at folk kender til HCA - og åbenbart også at han var dansk. Vi skal være stolte af HCA!

Når man snakker om "hvor ting kommer fra" tager diskussionen tit en absurd drejning. Tallene kom fra araberne, pizza'en fra Italien, filosofien fra Grækenland og fodbold fra England. Og de mener alle sammen at de har patent på lige netop dén ting som stammer fra deres område.

Ja! - Det er sandsynliggjort at det var arabere som "opfandt" titalssystemet og "nullet" - dette abstrakte begreb - som er en absolut nødvendighed i vores civilisation. Uden "nul", division, multiplikation osv, ingen civilisation. Men derfra og så til at mene at hele den civiliserede verden skylder en vis form for international street-respekt til de respektive lande...

Når grækere identificerer sig med old-grækerne (og når nordmænd, islændinge, svenskere og danskere identificerer sig med vikinger) upåagtet at det er maaaange generationer siden, virker det latterligt. Jeg har selv haft filosofi i gymnasiet, hvor vi gennemgik Platon og faldt i svime over denne vise mand, Sokrates, og hans - den gang - banebrydende tanker. Tanker som også har deres gyldighed i dag. Men havde der ikke været en "Sokrates" - mon så ikke en anden person ville have fået tilnærmelsesvis de samme ideer på et senere tidspunkt? Filosofi-undervisningen havde for mit eget tilfælde mest karakter af historieundervisning, hvor pensum var hvem der fik pågældende idé og på hvilket tidspunkt. Columbus opdagede Amerika (GuGjordeHanEj-DetVarErikDenRødeBlablabla), men mon ikke vi havde opdaget det før eller siden alligevel - om ikke andet når vi havde sendt den første satellit i kredsløb om jorden.

Og endelig... Hvis der ikke var nogen, som så det smarte i nullet... Hvis ikke der var nogen der værdsatte HCA... Hvis ikke der var nogen der gad æde pizza, dividere filosofere og/eller spille fodbold!!! Ja, så ville opfindelserne/personerne miste deres gyldighed. Opfindelser er kun smarte, og har det med kun at blive til noget, hvis andre finder dem anvedelige. Så er det på den baggrund måske ikke tåbeligt at tilskrive opfindelse af en filosofisk tanke een person - for uden fodslag, ingen idé.

Relativitetsteorien har sikkert været en nød at knække for Einstein. Hans opfindelse bragte os et kvantespring (tihi) fremad. Men princippet i relativitetsteorien er ikke mere kompleks, end at den kan stoppes ind i hovedet på en gennemsnits-gymnasieelev af en mellembegavet gymnasielærer. Deri består det geniale (teorien er iøvrigt blevet kraftigt revideret siden, så den er knap så simpel mere). Einsteins teori var baseret på observationer og andres arbejde. Han var den første til at se det åbenbare - det ligetil. Den simpleste forklaring.

Nåmen, således skudt langt ud af kurs fra det oprindelige mål... Nationalisme! Fodbold blev opfundet af Englænderne omkring 1900-tallet og vindes hyppigt af tyskere. Ved hvert møde mellem de to nationer rives op i gamle krige og skærmydsler, blot for liiiige at markere... I aften er der landskamp uden både tyskere og englændere - nemlig mellem DK og Grækenland! Vikinger mod filosoffer (jeg smider en kasse øl på bordet til næste fest, hvis ikke speakeren på et tidspunkt nævner dette lille pudsige faktum). Og så sidder en god del af den danske og græske befolkning med hhv. vikingehjælm hhv. toga, og hepper på nogle fodboldspillere, de ikke har noget personligt forhold til - udover at de deler samme nationalitet.

Alle de glorværdige fremskridt - og hvad har det bragt os?!


Comments: Send en kommentarArhremmm!!!
Al information på denne side bør betragtes som uvederstyggeligt uvederhæftig, usammenhængende og evt. usand, og er ikke et udtryk for nogen form for intelligent tankevirksomhed. Så er der ikke sagt for meget! Men heller ikke for lidt! En primærkilde for nære bekendtskaber og andre sære væsener... Og så er den gratis.
Hvis der er tekst på denne side, som du finder anstødende/fornærmende/copyright-forstyrrende, hvis du mener dig udsat for et uberettiget personangreb eller på anden måde har fået anledning til at sende en e-mæjl, så skriv til Le Thor


Bunden er noget!!!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?